Talep eğrisinin esnekliği

Talep esnekliği kavramı nedir?

Özetle talep esnekliği bir malın fiyatındaki %1 değişimin talep edilen miktarda % kaç değişime neden olduğunu ölçmektedir. Miktardaki değişimin fiyattaki değişime oranı 1'den büyük ya da 1'den küçük sonuç verecektir. … Fiyat artsa dahi talebin buna göre daha az düşeceğini gösterir. Bu ürün esnek değildir (inelastik).

Talep esnekliği nedir iktisat?

Fiyat değişikliği karşısında, tüketicilerin bu değişikliğe karşı satın aldıkları miktarı değiştirmek şeklinde gösterdikleri tepkinin şiddeti (ya da duyarlılık derecesi) talebin fiyat esnekliği ile ölçülür ki buna, kısaca talep esnekliği de denir. Bu esneklik bir katsayı ile ifade edilir.

Talep esnekliği nasıl bulunur?

Talebin fiyat esnekliği, bir malın talep edilen miktarındaki yüzde değişmenin o malın fiyatındaki yüzde değişmeye oranlanması ile hesaplanır. Formülden de görüldüğü üzere talebin fiyat esnekliği talep edilen miktardaki yüzdelik değişimin, malın fiyatındaki yüzdelik değişime bölünmesiyle elde edilir.

Talep eğrisi neyi gösterir?

Tüketicinin belirli miktarda malı, belirli bir fiyattan satın alma isteğidir. Arz eğrisi üreticinin piyasaya süreceği mal miktarı ile fiyat arasındaki pozitif ilişkiyi göstermektedir, talep eğrisi ise tüketicinin satın almayı arzu edeceği malın fiyatı ve miktarı arasındaki ilişkiyi göstermektedir.

Arz esnekliği neyi ifade eder?

Arz esnekliği (talebin fiyat esnekliği gibi), fiyat değişiklikleri karşısında, arz edilen miktarda ortaya çıkan değişiklik şeklinde gösterilen tepkinin derecesini ölçer. Arz esnekliği de bir katsayı ile ifade edilir.

Malın esnekliği nedir?

Bir mal veya hizmet için mümkün olan fiyatta ortaya çıkan bir değişmeye, o mal ya da hizmet talep miktarının ne yönde ve ne oranda tepki verdiğini açıklar. Matematiksel olarak talep miktarının fiyata göre kısmî türevi ile fiyat-miktar oranının çarpımı olarak tarif edilir.

Talebin fiyat esnekliğini ne belirler?

Talep Esnekliğini etkileyen Faktörler:

  • Malın tüketici bütçesi içindeki yeri ve önemi,
  • Malın zorunlu mal olup olmaması,
  • İkame olanaklarının bulunup bulunmaması,
  • Toplumun tüketim alışkanlıklarındaki değişiklikler,
  • Zaman unsuru.