Hizmet sözleşmesi hangi kanunda düzenlenmiştir?

Hizmet sözleşmeleri, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda (“TBK”) düzenlenmektedir. İş Kanunu kapsamı dışında kalan çalışanlar yönünden TBK'da düzenlenen hizmet sözleşmesine ilişkin hukuki düzenlemeler uygulanabilecektir.

Hizmet sözleşme nedir?

MADDE 393- Hizmet sözleşmesi, işçinin işverene bağımlı olarak belirli veya belirli olmayan süreyle işgörmeyi ve işverenin de ona zamana veya yapılan işe göre ücret ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.

Hizmet sözleşmesi Türleri Nelerdir?

İş Sözleşmesi Türleri Nelerdir?

  • Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi. …
  • Belirli Süreli İş Sözleşmesi. …
  • Tam Zamanlı İş Sözleşmesi. …
  • Yarı (Kısmi) Zamanlı İş Sözleşmesi. …
  • Çağrı Üzerine Çalışma Esasına Dayanan Sözleşme. …
  • Uzaktan Çalışma Esasına Dayanan Sözleşme. …
  • Deneme Süreli İş Sözleşmesi. …
  • Takım İş Sözleşmesi.

Hizmet sözleşmesi kimler arasında yapılır?

Hizmet sözleşmesi işçi ve işveren arasında olan bir sözleşmedir. Sözleşmeye göre işveren işçiye yaptığı işe göre ücret öder. Bu durumda sözleşme yapıldığı için mutlaka her iki tarafında da sözleşmeye uyması gerekir. Uyulmaması halinde her iki tarafın da dava açma hakkı bulunur.

4857 sayılı Kanun nedir?

Çalışan ve işverenlerin hak, sorumluluk ve yükümlülüklerini düzenleyen, belirli kurallara bağlayan kanuna 4857 sayılıkanunu deniliyor. İş Kanunu, iş hukuku ile ilgili düzenlemelerin temelini oluşturuyor. Bu kanunda işçi, işveren, işyeri, iş sözleşmesi gibi kavramlar açıklanmıştır.

Hizmet sözleşmesi nasıl alınır?

Hizmet sözleşmesi, kanunda aksine bir hüküm olmadıkça özel bir şekle bağlı değildir. Bir kimse, durumun gereklerine göre ancak ücret karşılığında yapılabilecek bir işi belli bir zaman için görür ve bu iş de işveren tarafından kabul edilirse, aralarında hizmet sözleşmesi kurulmuş sayılır.

Iş sözleşmesi hizmet sözleşmesi midir?

Hizmet sözleşmesi olarak da isimlendirilebilen iş sözleşmesi, Türk Borçlar Kanunu'nda şöyle tanımlanmıştır: Hizmet sözleşmesi, işçinin işverene bağımlı olarak belirli veya belirli olmayan süreyle görmeyi ve işverenin de ona zamana veya yapılan işe göre ücret ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.

Sözleşme türleri kaça ayrılır?

Sözleşme çeşitleri; satış sözleşmesi, mesafeli satış sözleşmesi, trampa (takas) sözleşmesi, bağışlama sözleşmesi, kira sözleşmesi, kullanım ödüncü sözleşmesi, tüketim ödüncü sözleşmesi, hizmet sözleşmesi, evde hizmet sözleşmesi, eser sözleşmesi (istisna sözleşmesi), yayım sözleşmesi, vekalet (vedia) sözleşmesi, kefalet …